Amateur Video-opnamen

Saturn occultation

Deze opnamen van de bedekking van Saturnus door de maan werden gemaakt door Rik ter Horst op 12 november 1997 rond 1:30 UTC. Hij gebruikte een 5" Opticon SCT130 Schmidt-Cassegrain telescoop een een Canon UC8 Hi8 camcorder. De camcorder werd uit de hand in een 50mm oculair gericht en ingezoomd op Saturnus. De plaatjes zijn enkelvoudige videoframes die met de Snappy framegrabber werden gedigitaliseerd. Rik heeft deze telescoop zelf ontworpen en gebouwd.


saturn color

Rik maakte ook deze opname van Saturnus in november 1997. Hij gebruikte dezelfde methode als bij de bovenste opnamen. Dit keer gebruikte hij een zelfgebouwde 8" (205mm) Kutter telescoop (catadioptrisch). Door het hoge kontrast en de grotere optiek van deze telescoop is er zelfs in dit enkele frame (40 ms belicht) al kleur worden waargenomen. Er is een wolkenband om Saturnus zichtbaar en ook al iets van de Cassinischeiding in de ring. Let op de subtiele kleurveschillen tussen de planeet en de ringen! De opname werd niet bewerkt. De telescoop heeft geen aandrijving en de camcorder werd in de hand achter het oculair gehouden.


saturn 2 color

In augustus 1998 maakte Rik deze opname op dezelfde wijze als de vorige beelden. Dit keer gebruikte hij een zelf ontworpen en gebouwde 10" (255mm) schiefspiegler telescoop! Deze telescoop heeft slechts twee spiegels en geen lenzen. De telescoop werd niet aangedreven en de camcorder werd weer met de hand vastgehouden. Het linker beeld is onbewerkt en het rechter werd met een licht onscherp masker behandeld. Weer is dit een enkel frame (1/25 sec) van Hi8 tape gehaald met Snappy. De ringen zijn al beduidend verder open dan op de vorige opnamen.


9 merged frames Rik's sandwich

Deze laatste opname is een combinatie van negen verschillende videoframes. Dit komt overeen met een 0.36 sec belichting. Door het combineren van verschillende frames wordt (willekeurigeoftewel random) ruis van de enkele frames uitgemidddeld en het contrast versterkt. Duidelijk is te zien dat dit een compleet camcorderbeeld is, de vergroting is enorm. Het is behoorlijk moeilijk de beelden precies op elkaar te leggen maar met programma's als Aldus Photoshop wil het prima. Het plaatje werd met een onscherp masker behandeld na het combineren van de frames. Dit geeft weer een toename van de ruis maar het resultaat is toch erg goed. In de ring zijn subtiele kleurverschillen zichtbaar zoals ook door een telescoop goed te zien is. Het beeld rechts werd door Rik gecombineerd met dezelfde techniek en er werd hierbij wat extra beeldbewerking toegepast.


jupiter sandwich

Nadat ik wat met deze techniek had gespeeld heb ik wat oude opnamen van Jupiter uit 1990 genomen en met Snappy zeven frames gedigitaliseerd. Na het combineren heb ik de details met een onscherp masker versterkt. Ik was verbaasd over de detailrijkdom in het resultaat.... Telescoop: 10" (255mm) Newton met 25% lineaire obstructie, Ikegami surveillance CCD (0.5 Lux), en een Sony SLC1 Betamax recorder.